کارت هوشمند ملی، یک کامپیوتر ساده و کوچک است که با اتصال به یک دستگاه کارتخوان و استفاده از رمز میتوان به اطلاعات درون آن دسترسی پیدا کرد. البته اطلاعات درون کارت به طور امن و مطمئنی نگهداری میشود به گونهای که خود کارت از دسترسیهای غیر مجاز به آن جلوگیری میکند.
کارت هوشمند ملی مانند تمام کارت های شناسایی دیگر اولین وظیفه اش شناسایی است. به این منظور ابتدا در زمان ثبت نام، اطلاعات صاحب کارت روی کارت قرار داده میشود. این اطلاعات اقلام هویتی مانند؛ نام، نام خانوادگی، تاریخ و محل تولد و مواردی از این قبیل را شامل میشود. به این ترتیب هر کجا که نیاز به اطلاعات هویتی صاحب کارت باشد وی می تواند کارت خود را ارائه داده و به صورت دیجیتالی شناسایی شود. شناسایی الکترونیکی موجب کاهش تقلب در شناسایی میشود.
کاربرد اصلی دیگر کارت هوشمند ملی تصدیق هویت است. در کارتهای موجود به کمک عکس صاحب کارت که روی کارت الصاق شده، عمل تصدیق هویت انجام میشود. در کارت هوشمند ملی هم روال مشابهی وجود دارد؛ اما تصدیق هویت در اینجا تنها به عکس محدود نمیشود. علاوه بر عکس، اطلاعات زیست سنجی(Biometric)مانند اثر انگشت صاحب کارت نیز روی کارت قرار میگیرد. از همه مهمتر اینکه اطلاعات زیست سنجی به صورت الکترونیکی قابل بررسی است. به این معنی که در یک مرکز بهره برداری که به حسگر اثر انگشت مجهز است، صاحب کارت بعد از قراردادن کارت در دستگاه کارتخوان، انگشت خود را روی حسگر اثر انگشت قرار میدهد؛ سپس سیستم بررسی میکند که آیا اثر انگشت صاحب کارت با اثر انگشتی که روی تراشه کارت به صورت الکترونیکی ذخیره شده یکسان است یا خیر. در صورت یکسان بودن امکان ادامه عملیات وجود خواهد داشت، به این ترتیب امکان جعل هویت به حداقل میرسد. یکی از کاربردهای مهم دیگر که روی کارت هوشمند ملی قرار میگیرد کاربرد امضای دیجیتال است. به این ترتیب، صاحب کارت میتواند اسناد الکترونیکی را در فضای دیجیتال امضا کند.
کارت هوشمند ملی میتواند با هماهنگی نهادهای ذیربط، به عنوان کلید ورود مناسب برای کاربردهایی چون هدفمندکردن یارانهها، سلامت الکترونیکی و کاربردهای انتخابات و سایر خدمات شهروندی، قابل استفاده باشد.
آری در صورتیکه واجد شرایط باشید امکان پذیر است.
خیر. شماره ملی هر فرد عددی ثابت و منحصر به فرد است و با تعویض کارت تغییر نخواهد کرد.
در صورت فراموشی کد رهگیری، چنانچه در مرحله پیش ثبت نام در پرتال شماره تلفن همراه خود را وارد کردهاید، می توانید با مراجعه به بخش «بازیابی کد رهگیری» در پرتال و وارد کردن شماره ملی و همان شماره تلفن همراه، کد رهگیری خود را از طریق پیامک دریافت نمایید. در غیر این صورت، باید با در دست داشتن کارت شناسایی ملی به یکی از ادارات ثبت احوال و یا دفاتر پیشخوان مراجعه کنید.
در صورت درج اطلاعات اشتباه در هنگام ثبت نام، تا پیش از ارسال آن به پایگاه اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال جهت استعلام، با مراجعه به بخش «ویرایش ثبت نام قبلی»، امکان ویرایش اطلاعات وجود خواهد داشت. در صورتی که اطلاعات شما برای استعلام ارسال شده باشد، دیگر امکان ویرایش آن میسر نخواهد بود. چنانچه اقلام ثبت نام با پایگاه اطلاعات جمعیت سازمان ثبت احوال مغایرت داشته باشد، امکان ویرایش دوباره آن برای متقاضی فعال خواهد شد.
ارائه اصل شناسنامه و شماره پیگیری دریافت شده در مرحله پیشثبت نام، ضروری است.
پس از اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده مطابق با مدارک هویتی، جهت بررسی و رفع مشکل، با در دست داشتن مدارک هویتی و شماره پیگیری پیشثبت نام به نزدیکترین اداره ثبت احوال مراجعه نمایید.
در صورت عدم مراجعه به دفتر در تاریخ مقرر، شما تا 3 روز از تاریخ نوبت گیری مجاز به نوبت گیری دوباره نخواهید بود. پس از این مدت، شما میتوانید دوباره اقدام کنید.
به نزدیکترین اداره ثبت احوال مراجعه نمایید.
هزینه صدور هر قطعه کارت هوشمند ملی برابر تعرفه ابلاغی سازمان دریافت خواهد شد. این هزینه بدون احتساب تعرفه های دفاتر ثبت نام است.
چنانچه ثبت نام شما در دفتر پیشخوان ناتمام مانده و بیش از یک ماه از تاریخ مراجعه شما به دفتر پیشخوان گذشته باشد، باید دوباره از طریق پرتال اقدام به اخذ نوبت نمایید. در این شرایط، هنگام نوبت گیری دوباره، شما تنها مجاز به انتخاب همان دفتر پیشخوان قبلی خواهید بود چرا که پرونده شما در آن دفتر تشکیل شده و در دست تکمیل می باشد. در ادامه روند قبلی ثبت نام انجام خواهد شد.
آری. کارت هوشمند ملی جایگزین کارت شناسایی ملی بوده و در صورت دریافت کارت هوشمند، کارت شناسایی ملی شما فاقد اعتبار بوده و باطل خواهد شد.
دلیل اصلی آن آماده بودن زیر ساخت های ارتباطی و مخابراتی استان قم در زمان شروع طرح کارت هوشمند ملی و نزدیکی آن به تهران جهت پیگیری و رفع اشکالات احتمالی در کمترین زمان ممکن بوده است.
طبق ماده 5 آیین نامه اجرایی بند (د) ماده (46) قانون برنامه پنجساله پنجم،توسعه و تأمین نیازمندیها، تا پایان سال 1395 میبایست کارت هوشمند برای کلیه اتباع ایرانی واجد شرایط صادر شود.
فعلاً خیر، ولی در آینده امکان جایگزینی و بارگذاری اطلاعات شناسنامه در تراشه کارت امکان پذیر خواهد بود.
کیفیت بالای بدنه کارت و دوام بیشتر آن، وجود تراشه برروی بدنه کارت به منظور ذخیره اطلاعات هر فرد، عدم تعویض کارت به علت تغیر نشانی، ....
الف- شناسایی ب- تصدیق هویت ج- امضا دیجیتال د-انتخابات فعلا برروی کارت موجود می باشد و در آینده با تجهیز سازمان های دیگر خدماتی مانند کیف پول الکترونیکی، سلامت، یارانه ها و .... برروی کارت قرار خواهدگرفت.
جلسات متعددی با دستگاهها و سازمانهای مختلف برگزار شده تا زیرساخت ها و بستر مناسب جهت ارائه خدمات آنها آماده شود.
طبق آیین نامه اجرایی بند (د) ماده (46) قانون برنامه پنجساله پنجم، اخذ اثر انگشت جزء ملزومات کارت هوشمند ملی است.
خیر، به علت درج کدپستی در تراشه کارت، درصورت تغییر نشانی نیازی به تعوض کارت هوشمندملی نخواهدبود.
معرفی قطعات سخت افزاری کامپیوتر
سخت افزار شامل کلیه قطعات کامپیوتر می باشد از قبیل:
1) مادر بورد
2) CPU
3) کیس و پاور
4) فلاپی دیسک
5) هارد دیسک
6) سی دی رام
7) کارت صدا
8) کارت فکس مودم
9) کارت گرافیک
10) کی بورد
11) مانیتور
12) ماوس
13) پلاتر
14) پرینتر
15) کارت شبکه
16) کارت TV
17) کارت I/O
18) قلم نوری
19) RAM
20) رسیور کارت
21) اسکنر
? آشنایی با قطعات سخت افزاری
مادر بورد یا برد اصلی کامپیوتر( Main Board , Mother Board): بردی است که کلیه بردهای کامپیوتر روی این نصب می شوند. بر روی آن محلهایی برای اتصال یا قرار گرفتن کارتهای مختلف‘ کابلهای مختلف و سی پی یو قرار دارد. ابعادی حدود 25*30 سانتی متر دارد. چند مدل رایج آن عبارتند از: GIGA، ATC 7010، Asus. جزء اصلی ترین بردها محسوب می گردد. نوع سی پی یو و ایرادهایش مستقیما روی نحوه کاردکرد سیستم تاثیر می گذارد و کوچکترین ایراد آن باعث عدم کارکرد کامپیوتر می گردد.
قسمتهای روی برد به شرح زیر می باشد:
1) سوکت مخصوص CPU: که در مادر بردهای 486 و پنتیوم به صورت مربع بوده ولی در پنتیوم 2 به صورت کارتی می باشد. نوع سوراخهای سوکتهای 486 موازی بوده و در سوکتهای پنتیوم سوراخها به صورت اریب می باشد. هر دو دارای ضامنی جهت وصل کامل دارند.
2) اسلاتها یا شیارهای گسترشی : توانایی مادربرد را گسترش میدهند. اسلاتها به سه صورت می باشند: آیزا AISA)) پی سی آی(PCI) ای جی پی (AGP)که به ترتیب سریعتر و جدیدتر می باشند. اسلاتها برای نصب انواع بردها یا کارتها روی مادربرد طراحی شده اند.
3) ماژولهای رم: که جهت نصب رم طراحی شده اند و انواع رم های 4 مگابایت 16 مگابایت 32 مگابایت 64 مگابایت 128 مگابایت و ... در این ماژولهای مخصوص خود نصب می شوند که دارای ضامنی نیز می باشند.
4) باطری ساعت و تاریخ : این باطری جهت نگهداری ساعت و تاریخ سیستم در مواقعی که کامپیوتر خاموش می باشد گذاشته شده است که به صورت جعبه ای و سکه ای و خازنی قابل تعویض می باشد.
5) خروجی کی بورد: این خروجی که جهت نصب به صفحه کلید طراحی شده به دو صورت معمولی و PS2 می باشد.
6) خروجی های ONBOARD : بعضی از مادربردها بردها را به صورت روی برد دارند که خروجی این بردها روی مادر برد خواهند بود.
در روی مادربرد جامپرهایی جهت تنظیم ولتاژ و سرعت و نوع سی پی یو وجود دارد که حتما باید تنظیم شود چرا که در غیر اینصورت ممکن است به سی پی یو آسیب برساند.
یکسری جامپرها در مادر برد دیده می شود که به کیس وصل می شود جهت نمایش وضعیت روشن و خاموش بودن LED های روی کیس و کی بورد می باشد.
جعبه مادر بورد معمولا شامل یک کابل IDE جهت اتصال به هارد درایو و یک کابل روبان برای اتصال به فلاپی درایو می باشد. یک سی دی شامل درایورهای چیپ ست مادر بورد که در صورت داشتن کارت صدا و کارت گرافیک و کارت LAN به صورت ONBOARD دارای درایورهای آنها نیز خواهد بود.
مادربوردها مجموعه وسیعی از کانکتورها را در پنل I/O فراهم می کنند. به عنوان مثال در مادربورد EPoX 8RDA+ ازچپ به راست داریم: کانکتور داخل رنگ آبی کمرنگ یک کانکتور ماوس PS/2 می باشد. کانکتور داخل رنگ ارغوانی یک کانکتور کی بورد PS/2 می باشد. دو کانکتور داخل رنگ سبز کانکتورهای USB 2.0 می باشند. کانکتور داخل رنگ قرمز کانکتور پورت پارالل (موازی) می باشد . دو کانکتور داخل رنگ زرد کانکتورهای پورت سریال (COM1,COM2) هستند. کانکتور داخل رنگ نارنجی کانکتور RJ45 LAN می باشد. دو کانکتور داخل رنگ سبز دو کانکتور اضافی USB 2.0 می باشند. کانکتور داخل رنگ صورتی برای میکروفن می باشد. کانکتور داخل رنگ آبی کانکتور خط ورودی کارت صدای BUILT IN و کانکتور داخل رنگ سبز کانکتور خط خروجی کارت صدای BUILT IN می باشد.
اتصال وسایل از طریق کانکتور USB به خاطر راحتی در استفاده روز به روز گسترش پیدا می کند و از آنجا که وسایل به صورت گردان می توانند به همدیگر زنجیره ای وصل شوند بنابراین کانکتورهای USB تمام شدنی نیستند. اما استفاده از یک پرینتر یا سیستم BACK UP درایو نوار در پورت پارالل غیر معمول نیست یا اینکه کانکتورهای PS/2 کی بورد و ماوس جهت استفاده کی بورد و ماوس.
کانکتورهای روی پنل I/O هنگامی که مادربورد نصب می شود از پشت کیس کامپیوتر برآمدگی دارند بنابراین این کانکتورها بدون باز کردن کیس کامپیوتر قابل دسترسی هستند.
برای کارآیی بهتر سی دی رایتر و هارددرایو نباید روی یک IDE نصب شوند. جعبه مادربورد شامل یک کابل IDE است. بنابراین یک کابل IDE دیگر باید جداگانه خریده شود. در شکل زیر یک کابل IDE با طول 18 اینچ استاندارد با کیفیت بالا BELKIN دیده می شود. کانکتورهای کابل جهت نشان دادن محل اتصال هر کدام رنگهای متفاوتی را دارند. آبی برای مادربورد سیاه برای وسیله MASTER IDE و خاکستری برای وسیله SLAVE IDE.
? مادربردهای DDR:
نوع جدید مادربوردها که علاوه بر دارا بودن اسلاتهای AGP ماژولهای حافظه DDR را نیز ساپورت می کنند.
? مادربردهایSDRAM :
نوع قدیمی مادربوردها که شامل اسلاتهای ISA می باشد.
? مادربردهای RAID:
نوعی از مادربردها که استفاده از دو هارددرایو را به صورت parallel فراهم می کند.
? واحد پردازش مرکزی :
کنترل کننده مرکزی کامپیوتر می باشد که به کلیه قسمتهای کامپیوتر رسیدگی می نماید و عمل پردازش را انجام میدهد. این قطعه پردازشگر اصلی کامپیوتر است و در واقع تعیین کننده نوع کامپیوتر می باشد. در حال حاضر CPUهای پنتیوم رایج است که انواع آن پنتیوم 2، 3، 4 می باشند.
CPUها دارای ابعادی حدود 5 * 5 cm و با ضخامتی حدود 2 mm می باشند. CPU بر روی برد اصلی در جای مخصوص خود نصب می شود. سرعت CPU با واحد مگاهرتز معرفی می شود. این پردازنده دارای مدار الکترونیکی گسترده و پیچیده است که به انجام دستورات برنامه های ذخیره شده می پردازد. بخشهای اصلی CPU حافظه و واحد کنترل و واحد محاسبه و منطق هستند. در بخش حافظه کار ذخیره سازی موقت دستورها و یا داده ها در داخل ثباتها یا Registerها انجام می شود. واحد کنترل با ارتباط با بخشهای مختلف سی پی یو کار هدایت و کنترل آنها را بر عهده دارد. واحد محاسبه و منطق(ALU) کار انجام توابع حسابی و مقایسه ای و منطقی را بر عهده دارد.
از میان انواع سی پی یوهای AMD و اینتل که بازار را در چنگ خود دارند پردازنده athlon از AMD ارزانتر و سریعتر و با کیفیت تر از پردازنده های اینتل می باشد.
? مقایسه پردازنده Athlon و Duron
پردازنده Duron 1.3 GHz حتی وظایف سخت را به خوبی انجام میدهد. Athlon XP تا Athlon XP 2600+ یک پردازنده 266FSB است. از Athlon XP 2500+ به بالا 333FSB است. از Athlon XP 3000+ به بالا 400FSB می باشد( از روی هم افتادنها معلوم می شود که دو پردازنده هم سرعت می توانند دارای FSBهای متفاوتی باشند). Athlon XP 1700+ یا 1800+ تقریبا معادل و کمی قدرتمندتر از AMD Duron 1.3 GHz می باشد.
دو مطلب در مورد اینکه پردازنده با چه FSB ای را استفاده کنیم اهمیت دارد: اول اینکه مادربورد باید کاملا FSB پردازنده را ساپورت کند( هر مادربوردی حداکثر تا یک حد FSB را ساپورت می کند). دوم اینکه RAM باید در همان سرعت FSB پردازنده کار کند. مثلا:
پردازنده 200FSB باید با PC1600RAM استفاده شود.
پردازنده 266FSB باید با PC2100RAM استفاده شود.
پردازنده 333FSB باید با PC2700RAM استفاده شود.
پردازنده 400FSB باید با PC3200RAM استفاده شود.
اما احتمال دارد کامپیوتر با سرعت FSB پردازنده و سرعت RAM غیر مطابق با آن اسمبل شود مانند پردازنده 266FSB با PC2700RAM. این مجموعه هم کار می کند زیرا BIOS به سرعت کلاک حافظه اجازه می دهد که به صورت تفاضلی با سرعت FSB پردازنده ست شود. بنابراین این دو قطعه با هم به خوبی کار می کنند.
? پردازنده پنتیوم و پنتیوم 4 و پنتیوم 3
پنتیوم 3 و پنتیوم 4 پردازنده های بسیار خوبی هستند. کمی قبل پردازنده AMD در مواردی مانند کیفیت خو ب به نظر نمی رسید و مشکلات سازگاری داشت. بخصوص با کارت ویدئوهای مخصوص. امروزه کیفیت و سازش پذیری AMD Athlon مساوی با پنتیوم 3 و پنتیوم 4 است. وقتی تمام موارد با هم مساوی اند. پس بهتر است به سمت خرید AMD Athlon برویم که ارزانتر است.
? (READ ACCESS MEMORY):
قطعه ایست که در ماژولهای رم نصب می شود و وظیفه اش نگهداری اطلاعات به صورت موقتی است تا سی پی یو بهتر بتواند کار خود را انجام دهد. در واقع به خاطر اختلاف زیاد سرعت بین دیسک سخت و سی پی یو از رم استفاده می شود تا این اختلاف سرعت کاهش یابد. دو نوع رم هست: رم های معمولی (SD RAM) و رم های سریع (DD RAM). رم ها در انواع 4 8 16 32 64 128 256 مگابایتی در بازار وجود دارد. یک رم 256 تمامی کارها را به خوب انجام می دهد و ما را مطمئن می کند که رویهم رفته کارآیی سیستم به خاطر مقدار رم سیستم بی جهت از بین نمی رود.
مادربردهای خوب امروزی اصولا از حافظه PC2100DDR( برای مادربردهای DDR266) یا از حافظه PC2700( برای مادربردهای DDR333) استفاده میکنند. همه اینها از نوع DIMM form factor تبعیت می کنند( ساختمان فیزیکی). همه حافظه های کامپیوتر اینگونه نیستند. برای مثال کامپیوترهای قدیمی از ماژولهای حافظه SIMM استفاده می کنند در حالیکه امروزه ماژولهای حافظه DIMM معمولترند و از آنجاییکه استاندارد JDEC برای حافظه های DDR400 به مرحله نهایی نرسیده است همه ماژولهای حافظه PC3200 در همه مادربردهایی که حافظه PC3200 را ساپورت می کنند کار نمی کنند.
در موقع خرید علاوه بر اینکه باید رمی که با کامپیوتر سازگار باشد مد نظر قرار داده شود باید کیفیت رم را نیز در نظر گرفت. مشکلات بسیاری از کامپیوترها بعلت استفاده از رم با کیفیت پایین می باشد. کمپانی هایی مانند KingSton و Corsair اعتبار بالایی دارند و Mushkin بالاترین کیفیت رم را می سازد برای کسانی که مایل به پرداخت پول بیشتری هستند.
? کارت گرافیک یا VGA:
این قطعه رابطی است بین برد اصلی کامپیوتر و مانیتور که وظیفه اصلی آن آماده سازی اطلاعات برای نمایش توسط مانیتور است. کارت گرافیک بر روی برد اصلی کامپیوتر نصب می گردد و فیشی دارد که سیم کابل مانیتور به آن متصل می گردد.
بعضی از کارتهای گرافیکی امکانات خروجی TV دارند که قابل نصب به TV یا ویدئو می باشند.
چهار جزء کلیدی برای تمام سیستمها مادربورد پردازنده رم و کارت گرافیک هستند. با وجود تمام مطلوبیتی که کارتهای گرافیکی امروزی دارند اما آنها هنوز دارای کاستیهایی هنگام کار با پردازنده های بسیار قوی و رم هستند. کارتهای گرافیک MX بسیار عالی اند هم در کارآیی و هم در ارزان بودن و هم در بسته بندی و هم در نرم افزار. خرید یک پردازنده خوب همراه با یک کارت گرافیک پایین تر از حد پردازنده، پول دور ریختن است.
? رقابت کارتهای گرافیکی ATI و NVIDIA :
یک رقابت شدید بین دو کارت گرافیک عالی NVIDIA و ATI وجود دارد مانند رقابت بین پردازنده های AMD و پنتیوم. کارت گرافیک NVIDIA GeForce4 Ti 4200 128MB 4x AGP حداقل کارت گرافیکی است که برای یک سیستم گرافیکی سطح بالا لازم می باشد که دارای قیمت پایینی می باشد. بعضی از کارتهای گرافیکی دارای توضیحی مانند مدل DirectX 8.1 یا مدل DirectX 9.0 یا مدل تمام DirectXها می باشند. این یک فاکتور برای خریدن کارت گرافیک سطح بالا نیست. همه کارتهای گرافیکی تمام حالتهای DirectX را ساپورت می کنند. بعضی ها فقط کارهای بیشتری را از لحاظ سخت افزاری نسبت به بقیه انجام می دهند اما تمام کارتهای گرافیکی سطح بالا به اندازه کافی برای انجام وظیفه قوی هستند. حالت دیگری که موجب اختلاف قائل شدن بین کارتهای گرافیکی سطح بالا از یکدیگر می شود اینست که آیا آنها از لحاظ سخت افزاری AA را ساپورت می کنند یا نه. اما این یک فاکتور برای خریدن کارت گرافیک خوب نیست. AA پردازشی است که به موجب آن لبه های ناهموار و دندانه دار کمی نرم تر و صافتر می شوند و تا حدی کار و تاثیر دقیق و ماهرانه ای است.
بیشتر کارتهای گرافیکی سطح بالا AGP 8x را ساپورت می کنند. برای گرفتن بیشترین بازدهی AGP 8x، مادربورد نیز لازم است که AGP 8x را ساپورت کند. یک ترکیب AGP 8x، %5 تا %10 بهبود در اجرا و نمایش را نسبت به همان کامپیوتر با AGP 4x می دهد. مدل های Geforce FX NVIDIA از لحاظ فیزیکی بسیار بزرگند به طوریکه آنها دو اسلات کارت را اشغال می کنند، اسلات AGP و اسلات PCI مجاورش را.
برای گرفتن بیشترین بازدهی از کارت گرافیکی سطح بالا باید پردازنده سطح بالا و حافظه سریع داشت و گرنه پردازنده قادر نخواهد بود تا کارت گرافیک را با لود کردن مشغول نگهدارد.
باید حداقل از حافظه PC2700 و یک پردازنده Athlon XP 2100+ استفاده کرد تا بیشترین بازدهی را از کارت گرافیک سطح بالا گرفت.
? کارت صدا یا Sound Card :
برای اینکه کامپیوتر بتواند صدا را نیز پخش نماید به قطعه دیگری به نام کارت صوتی نیاز داریم. کارت صوتی نیز همانند کارت گرافیکی بر روی برد اصلی نصب می شود و در پشت آن چند فیش برای میکروفون و بلندگو قرار دارد. کارت صدا وظیفه آماده سازی سیگنالها برای پخش و دریافت سیگنالهای ورودی از میکروفون و آماده سازی آنها برای ذخیره در کامپیوتر را بر عهده دارد. این قطعه اطلاعات کامپیوتری صفر و یک را به اطلاعات صوتی تبدیل می کند و انوع رایج آن در حال حاضر عبارتند از: Genius، Yamaha، Vibra و ...
برای کامپیوترهای قدیمی تر باید کارت صدا نیز خریده می شد، اما همراه با اغلب مادربوردهای امروزی خریدن کارت صدا ضروری نیست چون آنها دارای ساپورت Build in برای صدا با کیفیت خوب هستند، اما در صورت لزوم می توان کارت صدا به طور جداگانه بر روی این مادربوردها نیز نصب کرد. از بهترین کارت صداها، Creative Sound Blaster Audigy می باشد که با انواع mp3 و Gamer قابل دسترسی است که هر دو دارای یک نوع سخت افزار هستند اما شامل بسته های نرم افزاری جداگانه ای می باشند. قبل از Audigy، کارت صدای Creative Labs Sound Blaster Live! 5.1 بهترین نوع کارت صدا بود و هنوز هم در انواع mp3 و X Gamer قابل دسترسی است.
بر خلاف کارت گرافیک Live!، Audigy به دو اسلات PCI برای شکل کاملش نیاز دارد اما اسلات PCI دومی در واقع فقط برای فراهم کردن یک کانکتور برای Joystick استفاده می شود و در صورت عدم نیاز به آن می توان فقط از یک اسلات PCI استفاده کرد. Audigy همچنین دارای ساپورت FireWire می باشد.
? کارت فکس مودم (Fax Modem):
فکس مودم کارتی است که در اسلاتهای مادربورد نصب شده و برای برقراری ارتباط بین کامپیوترها استفاده شده و کامپیوترها را مجهز به امکانات ارسال و دریافت فکسهای معمولی با کیفیت بالا و حتی رنگی می کند علاوه بر این جهت دریافت و ارسال اطلاعات کامپیوتری مانند فایل صدا و فایل اطلاعاتی و غیره توسط خطوط مخابراتی به کار می رود. انواع مودم هایی که از خطوط تلفن استفاده می کنند عبارتند از: مودم Dial up، مودم ISDN و مودم DSL.
یک شبکه تلفن سنتی بر اساس سیگنالهای آنالوگ عمل می کند در حالیکه کامپیوترها با سیگنالهای دیجیتالی کار می کنند، بنابراین وسیله ای لازم است تا سیگنالهای دیجیتالی کامپیوترها را به سیگنال آنالوگ و سازگار با خطوط تلفن تبدیل نماید(Modulation). این وسیله همچنین باید سیگنال های آنالوگ خطوط تلفن را به سیگنال دیجیتالی تبدیل کند(demodulation). یک چنین وسیله ای به نام مودم مشهور است. این نام از دو کلمه Modulation/Demodulation گرفته شده است. یک مودم همچنین DCE(Data Circuit Terminating Equipment) نامیده می شود که برای اتصال یک کامپیوتر یا ترمینال داده به یک شبکه مورد استفاده قرار می گیرد. به طور منطقی یک کامپیوتر شخصی (PC) را DTE(Data Terminal Equipment) نیز می نامند. سه نوع مودم وجود دارد: مودم داخلی(internal modem) که یک برد الکترونیکی است و در گذرگاههای ISA یا PCI بر روی مادربورد قرار می گیرد و توسط یک کانکتور Rj 11 به خطوط تلفن متصل می شود. نوع دیگری از مودم ها، مودم خارجی(external modem) نامیده می شود که برد الکترونیکی آن درون جعبه مخصوصی قرار داشته و در خارج از کامپیوتر قرار می گیرد که توسط کانکتور DB 9 به یکی از پورتهای سریال کامپیوتر متصل می شود. نوع سوم که در کامپیوترهای Laptop به کار می رود شامل یک کارت است که در شیار PCMCIA قرار می گیرد و این کارت در واقع دربرگیرنده کل برد الکترونیکی مودم است. سرعت انتقال داده ها در مودم ها با پارامترهای زیر بیان می شود: آهنگ باود(Baud Rate) و آهنگ ارسال داده ها (Data Rate). آهنگ ارسال داده ها عبارتست از تعداد بیتهایی که یک مودم می تواند در یک ثانیه ارسال نماید و آهنگ باود عبارتست از تعداد تغییرات سیگنال که در یک ثانیه اتفاق می افتد.
هنگام خرید یک مودم باید مطمئن شد که آیا استانداردهای V.92 و V.44 را ساپورت می کند یا نه. این استانداردها تعدادی از بهبود و پیشرفتها را تضمین می کنند از قبیل ساپورت انتقال سریع داده ها.
? Hard Disk:
این قطعه بانک اطلاعات کامپیوتر است و همه اطلاعاتی که قرار است برای مدتی طولانی نگهداری شوند، اغلب در این قطعه نگهداری می شوند. هارد از طریق یک کابل داده به برد اصلی متصل می گردد و یک کابل برق نیز از منبع تغذیه به آن متصل می شود. دو مارک عمده هارد Quantum و Maxtor است. هارد ابعادی به اندازه 12 * 8 cm دارد.
استفاده از یک هارد دیسک با ظرفیت بیشتر از 137.4 گیگابایت می تواند بیشتر از درایوهای کوچکتر مشکل ساز باشد. این هارد درایوها احتیاج به استاندارد آدرس دهی 48 بیتی جدیدتری که به وسیله درایورهای چیپ ست مادربورد،BIOS، و بوسیله سیستم عامل ساپورت می شود دارد.
در انتخاب یک هارددیسک باید به سطح ایجاد نویز و تولید حرارت نیز توجه کرد.
بیشتر هارد درایوهای امروزی از استاندارد Advanced Technology Attachment استفاده می کنند. همچنین به عنوان Integrated Digital Environment شناخته شده هستند. این یک رابط پارالل است که سرعت انتقال ماکزیممی بالغ بر 133 مگابایت در ثانیه را ساپورت می کند که این بیشتر از حدی است که کامپیوترهای امروزی می توانند استفاده کنند. هارددرایوهای SATA هم به عرصه ظهور رسیده اند و روزی چیزی عادی خواهند بود. یک هارد درایو که از SATA استفاده می کند سرعت انتقال بالغ بر 150 مگابایت بر ثانیه را ساپورت می کند. هارددرایوهای ATA نمی توانند با سرعت انتقال بیشتر از 133 مگابایت در ثانیه ساخته شوند اما هارددرایوهای SATA روزی به سرعت انتقال 300 و حتی 600 مگابایت در ثانیه خواهند رسید.
گزارشهای اولیه از مشکلات فراوان استفاده از SATA در قالبهای RAID حکایت می کند. اما سایر مزایای SATA به نظر مطلوب می رسد ولی نه زیاد:
1) SATA از کابلهای کوچکتر برای اتصال هارد درایو به مادربورد استفاده می کند نسبت به کابلهای bulkier ribbon که هارددرایوهای IDE آنرا استفاده می کنند. این موضوع مهم است چرا که کابل ریبون IDE به اندازه ای بزرگ است که به راحتی جریان هوا را در داخل کیس مسدود می کند و تاثیر فن های کیس را تقلیل می دهد. اما می توان کابلهای ریبون IDE را خارج از مسیر جریان هوا در داخل کیس عبورداد.
2) کابل SATA می تواند تا 39.4 اینچ باشد در حالیکه کابلهای IDE از 18 اینچ تجاوز نمی کنند. اما فقط یک کامپیوتر بلند به کابل بالای 18 اینچ احتیاج دارد.
3) یک کابل SATA احتمال تداخل الکتریکی کمتری که روی اتصال بین هارددرایو و مادربورد واقع می شود دارد چون سریال است. در حالیکه IDE پارالل است با 40 سیم در طول اتصال. با اینکه این مورد از لحاظ تئوری معقول به نظر می رسد اما به سختی می توان تصور کرد که SATA پیشرفتی حاصل کرده است. چرا که کسی تا حالا نشنیده است که یک مشکل تداخل الکتریکی در کابلهای ریبون IDE بوجود آمده باشد.
باید به این نکته توجه کرد که یک هارددرایو SATA نمی تواند همیشه در کامپیوترهای ATA جا بگیرد. مثلا مادربورد باید رابط SATA را ساپورت کند و ملزومات کانکتور پاور برای هارددرایو SATA با هارددرایو ATA فرق دارد.
ATA133 محصول جدیدی است که قدم جدیدی در سرعت هارددرایو برداشته است اما از لحاظ عملی و کاربردی، هارددرایو ATA100 با هارددرایو ATA133 یکی است و حتی بهتر هم کار می کند. کامپیوترهای خانگی دارای مشکل کمتری در بکارگیری پهنای باند فول هارددرایو ATA100 تحت هر شرایطی هستند نسبت به هارددرایوهای ATA133.
? Floppy Drive:
این قطعه که ابعاد آن تقریبا cm 2×12×8 است، برای خواندن و نوشتن بر روی دیسک نرم (فلاپی) کاربرد دارد. این دیسکتها قابلیت ذخیره سازی 1.44 مگابایت اطلاعات را دارند. دیسکتها اغلب برای جابجا کردن حجم کم اطلاعات بکار می روند. در حال حاضر فلاپی درایو Teac بیشترین مصرف را دارد. فلاپی درایو از طریق یک کابل داده به برد اصلی وصل می شود.
فلاپی درایو ها به دو نوع کلی 51.4 اینچ و 31.2 اینچ می باشند که مدل 51.4 اینچ استفاده نمی گردد. مدل 31.2 اینچ به سه نوع 740kb ( که به خاطر قدیمی بودن استفاده نمی شود) و 1.44mb ( که بیشترین مصرف را دارد) و 2.88mb تقسیم می شود.
هر کامپیوتر می تواند دو عدد فلاپی درایو داشته باشد.
چگونه میتوانید بفهمید که آیا سیستم شما به یک بد افزار آلوده شده است؟ شما یک آنتی ویروس نصب کرده اید و گمان میکنید که بعد از این همه چیز در امن و امان است. اما اشتباه نکنید، شاید سیستم شما به یک بد افزار آلوده است که آنتی ویروس شما قادر به شناسایی آن نیست. بد افزاری که در حال سرقت اطلاعات شما است!
چندی پیش شرکت سیمانتک گزارش داد که در سال 2013 نرم افزارهای امنیتی و آنتی ویروس ها تنها موفق به مهار 43 درصد از حملات سایبری و بد افزارها شده اند. این آمار حاکی از آن است که بیش از 50 درصد از حملات سایبری موفق بوده اند.
نتیجه این امر تنها یک موضوع است: اینکه ما تنها میتوانید 50 درصد به نرم افزار امنیتی خود اتکا کنید. 50 درصد باقی مانده را باید از هوش و ذکاوت خود مایه بگذارید تا مطمئن شوید که سیستم شما آلوده نیست. ما به شما علایم اصلی آلوده بودن سیستم را نشان میدهیم:
سیستم آلوده به ویروس یا بد افزار چه علائمی دارد؟
بهترین راه برای تشخیص آلوده بودن سیستم، شناخت علایم آلودگی و وجود بد افزار در سیستم است. معمولا یک سیستم آلوده یکی یا چند یا حتی همگی نشانه های زیر را از خود بروز میدهد:
1 ? تغییر یکباره در صفحه اصلی یا موتور جستجوی پیش فرض مرورگر شما
2 ? کندی یا فریز شدن مداوم مرورگر
3 ? کندی یا سرعت پایین و فریز شدن بی دلیل سیستم به شکل کلی
سیستم آلوده به ویروس یا بد افزار چه علائمی دارد؟
4 ? عدم توان باز کردن وب سایت های امنیتی و یا Microsoft.com
5 ? به یک صفحه وب هدایت یا Redirect میشوید که قصد بازدید از آن را نداشته اید
6 ? نوار ابزار یا Toolbar ناخواسته در مرورگر خود مشاهده میکنید
7 ? نرم افزار امنیتی یا فایروال سیستم از کار افتاده و آیکون آن قرمز شده است
8 ? Pop up های غیر منتظره و نا شناخته حین وب گردی
9 ? بالن های اخطار در Tray سیستم
10 ? استفاده شدید و حداکثری از منابع سیستم به ویژه CPU
11 ? فعالیت و ارتباط مداوم اینترنت حتی در مواقع بیکاری ? فعالیت مداوم مودم.
12 ? پیام های خطای غیر منتظره از سوی ویندوز
13 ? اجرای خودکار برخی برنامه ها
14 ? غیر فعال شدن برخی امکانات اساسی ویندوز همچون Task Manager یا ویرایشگر رجیستری
15 ? نصب خود کار برخی برنامه های ناشناخته در سیستم
اگر با یکی یا چند مورد از این علایم در سیستم خود مواجه هستید، این احتمال وجود دارد که سیستم شما آلوده به بد افزار است. بهترین کار این است که با استفاده از ابزارهای امنیتی خود ویندوز یا سایر ابزارهای امنیتی برای پاکسازی سیستم اقدام کنید و اگر موفق نبودید چاره ای جز نصب مجدد سیستم عامل ندارید.
اولین وظیفه کارت هوشمند ملی همچون دیگر کارتهایی از این نوع، شناسایی است. به این منظور ابتدا در زمان ثبت نام اطلاعات صاحب کارت روی بدنه و تراشه کارت قرار داده میشود.
این اطلاعات شامل اقلام هویتی مانند نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد و مواردی از این دست می باشد. به این ترتیب هر کجا که نیاز به اطلاعات هویتی صاحب کارت باشد، وی میتواند کارت خود را ارائه داده و به صورت دیجیتالی شناسایی شود. امکان شناسایی الکترونیکی سبب کاهش تقلب در امر شناسایی خواهد شد.
کاربرد اصلی دیگر کارت هوشمند ملّی تصدیق هویت است. در کارتهای موجود، عمل تصدیق هویت با مطابقت چهره فرد با عکسی که روی کارت چاپ و یا چسبانده شده و مهر مخصوص روی آن خورده انجام میشود. در کارت هوشمند ملی هم روال مشابهی وجود دارد اما تصدیق هویت در اینجا تنها به عکس محدود نمیشود. چرا که علاوه بر عکس، اطلاعات زیست سنجی (Biometric) مانند اثر انگشت صاحب کارت نیز میتواند روی تراشه کارت قرار گیرد.
از همه مهم تر این که اطلاعات زیست سنجی به صورت الکترونیکی قابل بررسی هستند. این به این معنی است که در یک مرکز بهرهبرداری که به حسگر اثر انگشت مجهز است، صاحب کارت بعد از قرار دادن کارت خود در دستگاه کارتخوان، انگشت خود را روی حسگر اثر انگشت دستگاه قرار میدهد؛ سپس سیستم بررسی میکند که آیا اثر انگشت صاحب کارت با اثر انگشتی که روی کارت به صورت الکترونیکی ذخیره شده یکسان است یا خیر. در صورت یکسان بودن امکان ادامه عملّیات وجود خواهد داشت. به این ترتیب امکان جعل هویت به حداقل میرسد.
یکی از کاربردهای مهم دیگر کارت هوشمند ملی، امضای دیجیتال است. صاحب کارت میتواند با استفاده از این کارت، اسناد الکترونیکی را در فضای دیجیتال امضا کند. امضای دیجیتال از نظر کاربرد، مانند امضای سنتی است؛ اما در فضای دیجیتال.
در اسناد کاغذی، گیرنده یک نامه یا سند، میتواند از طریق امضای شخص فرستنده، این اطمینان را حاصل کند که نامه یا سند دریافتی جعلی نیست. همچنین امضای یک نامه یا سند، برای امضاء کننده آن بار قانونی به همراه دارد و نمیتواند امضای خود را انکار کند.
کارت هوشمند ملی این بستر را هم برای فرستنده و هم گیرنده نامه یا سند فراهم میکند که آنها را امضاء و صحت آن را بررسی کنند. ایده امضای دیجیتال بسیار ساده است: نامه یا سند فرستنده به صورت دیجیتالی خلاصه میشود و به صورت یک بسته در میآید. این بسته به کمک کارت فرستنده کد میشود و بسته حاصله امضای دیجیتال نام دارد که در انتهای نامه به صورت دیجیتالی قرار میگیرد. متن به همراه امضای دیجیتال در انتهای آن به گیرنده ارسال میشود.
در طرف گیرنده، متن اصلی نامه به همان روش بالا خلاصه میشود. بخش امضای دیجیتال نیز با کمک کارت گیرنده رمزگشایی شده و با بسته خلاصه شده مقایسه میشود. در صورتی که این دو با هم برابر باشند، به این معنی است که همان شخصی که ادعا کرده، نامه را امضاء کرده است.
کارت هوشمند ملی به عنوان کلید ورود مناسب برای کاربردهایی همچون هدفمند کردن یارانهها، سلامت الکترونیکی و کاربردهای انتخاباتی و دیگر خدمات شهروندی با هماهنگی نهادهای ذیربط، میتواند قابل استفاده باشد.
کارت هوشمند ملی با ارائه 3 کاربرد اصلی شناسایی، تصدیق هویت و امضای دیجیتال، این امکان را فراهم میکند تا بتوان از کارت به عنوان یک ابزار چندکاره استفاده کرد. بدین ترتیب این امکان فراهم میشود تا کاربردهای مختلف در کنار هم و توسط یک کارت ارائه شوند.
یکی دیگر از امکاناتی که در کارت هوشمند ملی قرار دارد، ویژگیهای زیست سنجی صاحب کارت است. عکس و اثر انگشت صاحب کارت به صورت الکترونیکی در تراشه کارت ذخیره میشود. با این کار امنیت استفاده از کارت به طور قابل ملاحظهای بالا رفته و امکان استفاده یا سوءاستفاده از کارت تنها با وارد کردن یک رمز عبور ساده میسر نخواهد بود. برای استفاده از کارت حتماً باید صاحب کارت حضور داشته باشد تا اثر انگشت وی به صورت دیجیتالی با اثر انگشتی که در هنگام ثبتنام در کارت ذخیره شده مقایسه و تطبیق داده شود و سپس اجازه استفاده از امکانات کارت فراهم گردد. البته اطلاعات درون کارت هوشمند ملی بهصورت رمزنگاری شده نگهداری میشود که خود کارت از دسترسیهای غیرمجاز به آن جلوگیری میکند.
در واقع یکی از مزایای اصلی کارت هوشمند ملی نسبت به کارت شناسایی ملی، امنیت بالای آن، چه به لحاظ بصری و چه به لحاظ دیجیتالی است.
از جمله مهمترین مزایای این کارت میتوان به شناسایی در حوزه دیجیتال، امکان تصدیق هویت براساس رمز عبور، امکان امضای دیجیتال، امکان پردازش اطلاعات، امکان تغییر اطلاعات پس از صدور، امکان پشتیبانی از کاربردهای مختلف، امکان افزودن کاربرد جدید پس از صدور، امکان دسترسی به اطلاعات بر حسب مجوزهای دسترسی مختلف و به صورت کاملاً امن و امکان استفاده کارآمدتر از خدمات دولت الکترونیک اشاره کرد.